2018. október 10., szerda

Régi korok rossz szokásai, elvárásai

Mai bejegyzésem apropója a mai Vendég a háznál című műsor. Betelefonált egy nagymama és a kifogásai a következők voltak:

- az unokája túl sokat mozog, érdeklődik
- nem alszik eleget napközben
- a gyerek nem alussza át az éjszakát
- miért nem adnak neki nyugtató teát
- miért szopik éjszaka, úgyis csak játszik vele a gyerek
- egyáltalán miért szopik még 12 hónaposan


Nagyon-nagyon fontosnak tartom, hogy átírjuk azokat a régi szokásokat, amik már bizonyítottan károsak a kisbabáknak! Nagyon boldog lennék, ha ezek már nem fogalmazódnának meg a családban elvárásként, hiszen ezek által emberi kapcsolatok lesznek nehezítve, esetleg családtagok távolodnak el teljesen egymástól. Hozzátenném, hogy nagyon hálás vagyok az én és a férjem családjának, mert mi szerencsére nagyon támogató hátteret kapunk az ő személyükben, de voltak esetek amikor nagyon fájdalmas falakba ütköztünk.

Ugyanis, a tények a következők:
MOZGÁS
- vannak kisbabák akik keveset mozognak, vannak akik többet! A társadalom a "jó, nyugodt" kisbabákat preferálja, pedig egy örökmozgó kisbaba is lehet ugyanolyan okos vagy ugyanolyan nyitott és figyelmes mint egy szemlélődő baba. Mi, felnőttek sem vagyunk egyformák, a mi vérmérsékletünk is más és más. A legfontosabb, hogy felismerjük gyermekünk temperamentumát és ahhoz igazodva forduljunk hozzá, ne várjunk el tőle olyat ami teljesen ellentétes a vérmérsékletével, tempójával, habitusával!
ALVÁS
- minden kisbabának minden korszakában változóak az alvási szokásai. Azt hiszem, a legfontosabb itt is felismerni a gyermek igényeit. Ha egy kisbaba álmos, aludjon, ha nem fáradt még el, ne akarjuk erővel letenni aludni. Ne akarjunk rákényszeríteni x idő alvást, mert azt mondja a "nagykönyv", vagy mert egy x éves gyereknek y óra alvásra lenne szüksége, az "addig nem jöhetsz ki a szobádból míg le nem telik a 2 óra" típusú mondatok pedig több mint károsak az én véleményem szerint. Én nagyon jónak tartom a szoptatva altatást - ennél kézenfekvőbbet és kényelmesebbet (baba és anya számára egyaránt) el sem tudok képzelni. Az "átalussza-e már az éjszakát" című kérdésre mielőtt indulatok törnének elő belőlem, csak annyit mondanék, hogy egyetlen felnőtt sem alussza át az éjszakát: megfordulunk egyik oldalunkról a másikra, felébredünk álmunkból, kimegyünk wc-re. Egy kisbabától nagyon káros elvárni, hogy egyhuzamban 12 órát aludjon. Itt van egy tökéletes lista az alvással kapcsolatos tévhitekről: https://www.kismamablog.hu/baba-alvas/7-felreertes-a-baba-alvasaval-kapcsolatban


TÁPLÁLÁS
- vallom hogy a legideálisabb a 6-7 hónapos korig kizárólag anyatejjel szoptatva táplálás; ezidő alatt minden más (víz, tea, gyümölcslé) adását teljesen feleslegesnek tartom. A későbbiekben a fokozatosság elvét vallom, miszerint a gyümölcsöket, zöldségeket fokozatosan, lassan bevezetve ismertessük meg a babával, semmiképpen nem kényszerítve vagy erőltetve, a baba ízléséhez igazítva. Bármilyen "nyugtató tea" vagy olyan szer adását ami a baba természetes mozgásigényének csökkentésére szolgál, kifejezetten károsnak tartom!!! Továbbá szeretném megemlíteni, hogy az időre etetést sem tartom ideálisnak abban az esetben ha a kisbaba gyakrabban, kevesebbet kívánna enni!
SZOPTATÁS
- hogy ki meddig kívánja/tudja szoptatni a kisbabáját, egyéni döntés. Ebbe beleszólni nem érdemes. Egy dolog azonban biztos: az 1 éven túli, 2 éven túli szoptatás SEMMILYEN NEGATÍV hatással nincs a kisbabára!!!! A "csak játszik a cicivel" dolgot egyedül az édesanya tudja és érzi, és ha ő úgy érzi, hogy ezáltal a kisbabája nem igényli már a szoptatást, ő dönthet úgy, hogy abbahagyja a szoptatást. De ezt külső szemlélőnek nem tiszte, nem feladata megítélni, pláne nem jogosítja fel arra, hogy bármilyen megfontolásból a szoptatás befejezését szorgalmazza ha az édesanya és a kisbaba számára ez egy fontos kapcsolat akár 2 éven felül!!!


Az én üzenetem az lenne, hogy fogadjuk el, hogy:
- minden kisbaba más
- figyeljünk a babára, ismerjük meg és hozzá alkalmazkodjunk, ne az elvárásokhoz
- nincs olyan, hogy "jó baba"
- szoptatni jó, bármeddig jó
- ne várjunk el olyan dolgokat a kisbabáktól ami teljesen ellentétes a habitusukkal

Kívánok mindenkinek elfogadó, nem ítélkező, támogató és szerető családot, rokonságot! <3


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése