2018. április 19., csütörtök

A legnehezebb kisgyermekes életszakasz

Beléptünk Lócival a legnehezebb életszakaszba. Hogy ő miket tartogat számomra, azt még nem tudom, Vele még csak most kezdjük, de Berci ennyi idős alakítása mély nyomokat hagyott bennem. Számomra a 1,5-3 éves kor közötti időszak az, ami a leginkább felőröl és amitől megőrülök. Hogy miért éppen ez?


Alvás
Legtöbbször már csak 1x alszik napközben. Ha az hosszúra sikerül, akkor nagyjából minden rendben. Viszont ha nem, mert: babakocsiban alszik, vagy valaki felébreszti, vagy front van, vagy elment mellettünk egy szirénázó autó, vagy ugatott a szomszéd kutyája, vagy lehúzták felettünk a wc-t, vagy egyéb kifürkészhetetlen esemény: akkor aztán jön az esti "hatórai dili".
Fogzás
Jönnek a fogak, és ez kinél éppen miként csapódik le: szoptatott gyereknél mellbimbó-harapdálás, éjjeli üvöltés min. fél óráig, hajtépés (baba tépi az enyémet, vagy én a sajátomat), vergődés, nem-alvás (se ő, se én, se a többi családtag).
Játék
Dobálás, pakolás: alacsonyan szállnak a fakockák és kemény bedobóformák; száraz ruhákat hajtogatni véletlenül sem egy egyfelvonásos, de annál inkább dráma. Nem beszélve a felmászik, de lejönni nem tud, vagy a még durvább felmászik és a mélybe veti magátról.
Kötődés
Kiskacsa-effektus: ismét gyerekkel a hátsómban főzök, fürdök, járok wc-re. Idegen helyen esetleg a hajamat is fogja hozzá, ezzel is még rövidebb pórázon tartva az anya-rabszolgáját.
Viselkedés
Dac, bunyó, akarat: otthon még csak-csak. Játszótéren és egyéb publikus helyeken annál kínosabb.
Beszéd
Kommunikációs problémák: érti amit mondok, de nem csinálja. Nem érti amit mondok és nem csinálja, nem is akarja érteni amit mondok, mert úgyis más csinál.
Társas kapcsolatok
Szociális kilengések: nem várt rúgás a csúszda tetejéről a következő felmászó gyerek fejére, világháború egy kisautó miatt, bal egyenes egy nem megkapott lapátért cserébe.
Étkezés
Válogatósság: ami kaja eddig jolly joker volt, holnap már nem az, és mire kitalálom mi a legújabb jolly joker, már az sem az.



Túlélési technikák:
-  legelőször is nagyon örülni, hogy nem 13 éves, csak 3, nem 15, csak 1,5 - mert ha kamasz lesz, az nagyobb szívás lesz
- másodszor elhinni, hogy lesz jobb: mert tényleg lesz jobb!!!
- igyekezni kibekkelni a legneccesebb szitukat: nekem pl. a játszótér volt ilyen: ha 3 gyereknél többen voltak, mentünk inkább a kutyasétáltatós parkba dombokon rohangálni
- engedni ránk-ragadni, mert akkor könnyebben jön le rólunk
- engedni szopizni, mert ilyenkor nagyon nagy szüksége van rá
- nem engedni verekedni, harapni, más bántani - illetve kerülni az ilyen helyzeteket
- elpakolni a veszélyes tárgyakat és újból átrendezni a lakást veszélytelenítés céljából
- nagyon figyelni arra, hogy mit akar, nem feladni (nagyon nehéz), lassan beszélni és rövid érthető utasításokat adni
- mindig legyen otthon 3-4 féle kaja, hátha valamelyiket elfogadja vacsorára. :D (vicceltem)

Hányan vagytok ugyanígy? Nektek melyik a legrettegettebb kisgyermekes időszakotok?

Spoiler: A következő bejegyzésben elmesélem, nekem melyik a kedvenc időszakom. ;)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése